Ogórki w kurkumie i curry

Od paru dni w końcu przetwarzam. Na pierwszy strzał poszły ogórki w tytułowej zalewie. Jadłam coś podobnego gdzieś kiedyś i postanowiłam to odtworzyć. Wyszły super. Były dobre właściwie już na drugi dzień. Z tej ilości składników wyszło mi 9 średnich słoików.

Zdjęcie - Ogórki w kurkumie i curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
3 duże cebule
2 łyżki soli


zalewa:
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
2 łyżki kurkumy
2 łyżki curry
8 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
główka czosnku




Z octu, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych robimy zalewę - wszystko pakujemy do garnka i gotujemy jakieś 2 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy kurkumę i curry, ząbki czosnku, wyłączamy gaz i dostawiamy.
Ogórki bardzo dokładnie szorujemy i kroimy w grubsze plasterki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy do ogórków i zasypujemy solą, odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie wylewamy z nich wodę. Do ogórków i cebuli wlewamy odcedzoną zalewę, wszystko dokładnie mieszamy. Do wyparzonych słoików wkładamy warzywa, wlewamy zalewą i zamykamy wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzujemy.


Przepisy z tych kategorii

Ogórki na ostro
1

Ogórki na ostro

Beti Beti
kruche babeczki

Ogórki konserwowe
1

Ogórki konserwowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ogórki z kolendrą
1

Ogórki z kolendrą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszenie ogórków na zimę
1

Kiszenie ogórków na zimę

aronia aronia
Wiem co jem

Ogórki po zbójnicku
3

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki