Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Któż nie podjadał ogórków z wielkiego słoja stojącego na parapecie okna kuchennego? Moje skojarzenia to pszenny chleb z mocno spieczoną skórką, posmarowany smalcem ze skwarkami, a do tego chrupiący małosolny ogórek. Dziś z trudem muszę odmawiać sobie tejże jak bardzo kuszącej i kalorycznej przekąski, ale gdyby tak zrezygnować z tego smalcu to ogórki nadal pozostaną hitem letnich, niezobowiązujących spotkań z najbliższymi.

Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki Czas przygotowania: 15 min
1 kg małych, twardych ogórków gruntowych
1 główka czosnku
wiązka kopru
1 mniejsza laska chrzanu
2 l wody
3 łyżki soli
4 liście dębu (opcjonalnie)
Przygotowanie:

1. Ogórki myjemy, czosnek obieramy
2. Laskę chrzanu obieramy i kroimy w słupki
3. Przegotowaną i wystudzoną wodę lub wodę mineralną niegazowana mieszamy z solą
4. Na dno obszernego słoja układamy ciasno ogórki, pomiędzy które upychamy ząbki czosnku, kawałki chrzanu, liście dębu oraz koper, ogórki nie mogą pływać muszą być ciasno ułożone, całość zalewamy solanką, przykrywamy talerzykiem i obciążamy kamieniem
5. Po 3-4 dniach możemy już podjadać ogórki, im więcej czasu im damy tym bardziej będą ukiszone


Klasyk letnich przetworów!

Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów