Ogórki małosolne

Co roku na nie czekam i co roku produkuję na bieżące potrzeby ogromne ilości, które wszyscy ze smakiem pochłaniamy.

Zdjęcie - ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 kg ogórków
  • 2 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli
  • koper - łodygi i baldachy
  • liść i korzeń chrzanu
  • główka czosnku

Ogórki umyć. Na dno dużego słoja włożyć część przypraw - łodygi kopru, część korzenia chrzany, liście chrzanowe. Ogórki układać w słoju jak najściślej. Pomiędzy nie włożyć resztę pociętego na słupki chrzanu oraz obrane ząbki czosnku. Ogórki zalać gorącą wodą z solą. Na wierzchu położyć baldachy kopru i resztę czosnku. Odstawić. Tak wyglądają po 48 godzinach.

Zdjęcie - ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ogórki na ostro
3

Ogórki na ostro

Beti Beti
kruche babeczki

Ogórki konserwowe
3

Ogórki konserwowe

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ogórki małosolne
2

Ogórki małosolne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ogórki w kurkumie i curry
2

Ogórki w kurkumie i curry

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ogórki z kolendrą
2

Ogórki z kolendrą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kiszenie ogórków na zimę
2

Kiszenie ogórków na zimę

aronia aronia
Wiem co jem