Ogórki małosolne

małe ogórki gruntowe

koper włoski (wyrośnięty z kwiatami)

chrzan

czosnek

sól

gorczyca biała

listki laurowe

woda

 

Ogórki umyć w wodzie, poobcinać ogonki i resztki suchych kwiatów. Wodę zagotować w dużym garnku. Na każdy litr wody dodać 1 płaską łyżkę soli. Ogórki układać ciasno do wcześniej przygotowanych słoików. Włożyć sporą część kopru, 5 ząbków czosnku,2 listki laurowe i 2 korzenie chrzanu. Dodać po pół łyżeczki ziaren białej gorczycy. Zalać przegotowaną, ciepłą wodą. Słoiki pozakręcać i gotowe.

Po 2 dniach możemy delektować się ogórasami:)

 

 

 

 

Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Ogórki małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Tarte płatki róży z cukrem
7

Tarte płatki róży z cukrem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura  cytrynowa
8

Konfitura cytrynowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gotowana dynia do ciast,  deserów
11

Gotowana dynia do ciast, dese…

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Dżem z owoców pigwowca i cytrusów zatopiona w herbacie Dilmah
6

Dżem z owoców pigwowca i cytru…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Dżem jarzębinowy z wiśniówką
4

Dżem jarzębinowy z wiśniówką

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Marmolada dyniowo-jabłkowa
5

Marmolada dyniowo-jabłkowa

aronia aronia
Wiem co jem