Ogórki małosolne mocno czosnkowe
na poprzednie ogórki Luby narzekał, że brakowało mu w nich tego CZEGOŚ. na czym to COŚ miałoby polegać - nie określił bliżej, pozostało mi więc kombinowanie. i chyba wykombinowałam.
składniki:
- ogórki gruntowe - kilogram
- ziele angielskie - 6-8 kulek
- sól morska gruboziarnista - cztery (4) czubate łyżki
- koper - pół wiąchy
- czosnek świeży - półtorej dużej główki, mniejsze dwie
- woda gorąca
przygotowanie:
ogórki umyć, poobcinać im końcówki (szybciej "dochodzą"). w słoiku upychać od dna: koper, ogórki, obrany czosnek (całe ząbki, jak duże - to przekrojone na pół), ziele angielskie, na górę koper znów, i to zasypać solą. całość zalać gorącą wodą, i odstawić do kiszenia, ciemne miejsce.
bez chrzanu, a z większą ilością czosnku i soli. na oko to samo, a w smaku zupełnie inne? :)