Ogórki małosolne mocno czosnkowe

Ogórki małosolne mocno czosnkowe

na poprzednie ogórki Luby narzekał, że brakowało mu w nich tego CZEGOŚ. na czym to COŚ miałoby polegać - nie określił bliżej, pozostało mi więc kombinowanie. i chyba wykombinowałam.

Zdjęcie - ogórki małosolne mocno czosnkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki:

  • ogórki gruntowe - kilogram
  • ziele angielskie - 6-8 kulek
  • sól morska gruboziarnista - cztery (4) czubate łyżki
  • koper - pół wiąchy
  • czosnek świeży - półtorej dużej główki, mniejsze dwie
  • woda gorąca

przygotowanie:

ogórki umyć, poobcinać im końcówki (szybciej "dochodzą"). w słoiku upychać od dna: koper, ogórki, obrany czosnek (całe ząbki, jak duże - to przekrojone na pół), ziele angielskie, na górę koper znów, i to zasypać solą. całość zalać gorącą wodą, i odstawić do kiszenia, ciemne miejsce. 

Zdjęcie - ogórki małosolne mocno czosnkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

bez chrzanu, a z większą ilością czosnku i soli. na oko to samo, a w smaku zupełnie inne? :) 

Zdjęcie - ogórki małosolne mocno czosnkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów