Ogórki małosolne Mariolki

Ogórki małosolne Mariolki
Zdjęcie - ogórki małosolne Mariolki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drodzy, oto prawdopodobnie najlepsze ogórki małosolne na świecie. I to nie tylko moim zdaniem. Są tak pyszne, że ludzie stoją po nie w kolejce i za jednego maleńkiego ogórcaska bulą zyla. Takie sceny można zobaczyć na szkolnym festynie, na który Mariolka przygotuje swoje sławne małosolniaki i sprzedaje je na chwałę Rady Rodziców. Przycisnęłam Mariolkę o jej sposób na ogórki. Nie jest skomplikowany.
Otóż należy wziąć:

ogórki
wodę
czosnek
koperek
sól (łyżkę na litr wody)

Wodę zagotować, posolić, wymieszać i przestudzić. Do dużego słoika wrzucić (na ok. kilogram ogórków) dużą gałązkę świeżego koperku i 3-4 obrane ząbki czosnku. Ogórki umyć i też włożyć do słoja - jeśli mają się szybciutko podkisić, należy obciąć im końce. Zalać wodą i docisnąć spodeczkiem. Spróbować po dwóch dniach - powinny być już gotowe.

Kategorie przepisów