Ogórki małosolne kiszone na sucho
Sezon ogórkowy w pełni, muszę więc podzielić się z Wami przepisem na bardzo szybki i prosty sposób na ogórki małosolne. Można je przygotować bez tradycyjnej solanki, czyli na sucho. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Nie potrzebujecie słoika, wystarczy worek strunowy. Ogórki będą gotowe już następnego dnia, a w smaku nie odbiegają od tych przygotowanych w tradycyjnej zalewie. Co więcej, są bardziej chrupiące i nie tracą koloru, pozostają soczyście zielone.
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
1 łyżka soli
5 ząbków czosnku
korzeń chrzanu
2-3 gałązki kopru z baldaszkami
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i wrzucamy do woreczka foliowego. Czosnek i korzeń chrzanu kroimy w plasterki. Dodajemy do ogórków razem z pokruszonymi liśćmi laurowymi i lekko rozgniecionymi ziarenkami ziela angielskiego, równomiernie oprószamy solą. Przed zamknięciem woreczka pozbywamy się nadmiaru powietrza. Delikatnie potrząsamy workiem, aby przyprawy obtoczyły wszystkie ogórki.
Tak przygotowane warzywa wkładamy do lodówki na 4 godziny, po tym czasie wyjmujemy je i przez kolejne 20 godzin trzymamy w temperaturze pokojowej. Gotowe małosolne przechowujemy w lodówce.