Ogórki koreczki + film

Ogórki koreczki + film

Lato w pełni, a wraz z nim sezon na pyszne ogórki gruntowe. To idealny czas, aby przygotować domowe przetwory, które umilą nam zimę. Dzisiaj mam dla Was propozycję na chrupiącą i aromatyczną przekąskę – ogórki koreczki w słoikach! Ogórki koreczki to nic innego jak pokrojone w grube plastry ogórki, papryka i cebula, w zalewie. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a radość z domowych przetworów gwarantowana!

 

Zdjęcie - Ogórki koreczki + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Film:

 

Składniki na ogórki koreczki:

2 litrowe i 2 – 750 ml słoiki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 12 ziaren ziela angielskiego
  • 8 liści laurowych
  • 1 czubata łyżka gorczycy

                            zalewa

  • 6 szklanek wody ( szklanka 250 ml )
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
  • 4 łyżeczki soli

Jak zrobić ogórki koreczki?

Umyte i wysuszone ogórki razem ze skórką kroimy w grube plastry (2-3 cm). Obraną cebulę kroimy w piórka. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski.

W umytych i wyparzonych słoikach umieszczamy naprzemiennie gałązkę, ogórki, paprykę i cebulę. Następnie do każdego słoika dodajemy po 3 ziarenka ziela angielskiego, po 2 liście laurowe oraz po małej porcji gorczycy.

Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, wsypujemy cukier oraz sól a następnie wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy, po czym odstawiamy z ognia. Każdy słoik zalewamy przygotowaną gorącą zalewą do pełna, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z wody, ustawiamy do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia. Po kilku dniach przenosimy słoiki w chłodne miejsce.

 

Zdjęcie - Ogórki koreczki + film - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów