Ogórki koreczki + film
Lato w pełni, a wraz z nim sezon na pyszne ogórki gruntowe. To idealny czas, aby przygotować domowe przetwory, które umilą nam zimę. Dzisiaj mam dla Was propozycję na chrupiącą i aromatyczną przekąskę – ogórki koreczki w słoikach! Ogórki koreczki to nic innego jak pokrojone w grube plastry ogórki, papryka i cebula, w zalewie. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a radość z domowych przetworów gwarantowana!
Film:
Składniki na ogórki koreczki:
2 litrowe i 2 – 750 ml słoiki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 8 liści laurowych
- 1 czubata łyżka gorczycy
zalewa
- 6 szklanek wody ( szklanka 250 ml )
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki cukru kryształu ( szklanka 250 ml )
- 4 łyżeczki soli
Jak zrobić ogórki koreczki?
Umyte i wysuszone ogórki razem ze skórką kroimy w grube plastry (2-3 cm). Obraną cebulę kroimy w piórka. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroimy w paski.
W umytych i wyparzonych słoikach umieszczamy naprzemiennie gałązkę, ogórki, paprykę i cebulę. Następnie do każdego słoika dodajemy po 3 ziarenka ziela angielskiego, po 2 liście laurowe oraz po małej porcji gorczycy.
Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, wsypujemy cukier oraz sól a następnie wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy, po czym odstawiamy z ognia. Każdy słoik zalewamy przygotowaną gorącą zalewą do pełna, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z wody, ustawiamy do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia. Po kilku dniach przenosimy słoiki w chłodne miejsce.