Ogórki kiszone małosolne

Ogórki kiszone małosolne

Zdjęcie - Ogórki kiszone małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj dzielę się przepisem na najszybsze i najsmaczniejsze ogórki małosolne. To stary i sprawdzony przepis z którego korzystamy w mojej rodzinie od lat. Do przepisu wykorzystaj świeże i chrupiące ogórki, koniecznie niedużych rozmiarów. Prócz ogórków gruntowych, potrzebujesz też zestawu do kiszenia ogórków – w warzywniaku z pewnością znajdziesz gotowe pęczki z korzeniem chrzanu, koprem i liśćmi porzeczki lub wiśni. Nie zapomnij też o ząbkach czosnku które dodadzą smaku kiszonym ogórkom. Na powierzchni zalewy ułóż kromki pszennego pieczywa, które przyspieszy proces kiszenia. Chleb zdejmij po około 24 godzinach, kiedy rozpocznie się proces fermentacji, rozpoznasz go po tym że woda zacznie robić się mętna.

Zdjęcie - Ogórki kiszone małosolne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Przetwory
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 20 sztuk
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Kalorie: 15 kcal

Najszybszy sposób na ogórki małosolne kiszone w słoiku. Pyszne i chrupiące ogórki kiszone, stary i sprawdzony sposób.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych*

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 słupki korzenia chrzanu (wielkości kciuka)

  • 4 łodygi kopru z nasionami

  • garść liści porzeczki

  • 1,5 litra wody

  • 1,5 łyżki soli

  • 1 kromka chleba


Sposób przygotowania:

  • Ogórki dokładnie umyj chłodną wodą. Następnie odetnij końce ogórków po obu stronach, dzięki temu zrobią się jeszcze szybciej. Ułóż je ciasno w dużym słoiku, tak żeby po zalaniu płynem nie wypływały na powierzchnię.
  • Do słoika wepchnij także lekko rozgnieciony czosnek, kawałki chrzanu, łodygi kopru oraz liście porzeczki.
  • W garnku zagotuj wodę. Do gorącej wody wsyp sól, dobrze wymieszaj i poczekaj aż zalewa przestygnie. Zalej ogórki tak żeby żaden z nich nie wystawał ponad powierzchnię zalewy.
  • Do słoika włóż kromkę pszennego pieczywa, pozostaw ją do momentu aż woda zacznie mętnieć (czyli około 24 godziny). Słoik przykryj lekko pokrywą, nie zakręcaj. Pozostaw w zacienionym miejscu.


Uwagi:

  • *najlepiej wybierz młode, świeże i chrupiące ogórki, im mniejsze rozmiarem tym będą lepsze do kiszenia.

Kategorie przepisów