Ogórki kanapkowe z kurkumą
Przepisów na ogórki na zimę znajdziecie mnóstwo na różnych stronach i blogach kulinarnych. Jedne kiszone, inne małosolne czy konserwowe, przeróżne sałatki z marchewką, papryką czy z natką pietruszki. My uwielbiamy ogórki w słoiku w każdej postaci. Dostaliśmy ostatnio przepis od znajomej na tzw. ogórki kanapkowe.
Ogórki kanapkowe na zimę
Będąc na grillu u znajomych, poczęstowali nas domowymi ogórkami ze słoika. Wyczuwalna była lekka nutka kurkumy i gorczycy a same ogórki były bardzo chrupiące i na prawdę smaczne. Spróbowaliśmy zrobić więc ogórki według ich przepisu. W zimie okaże się co nam z tego wyszło :)
Porcja: 4 słoiki 500 ml Czas przygotowania: 20 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 500 ml wody (2 szklanki)
- 400 ml octu 10% (1 i 3/4 szklanki)
- 400 g cukru ( 1 i 3/4 szklanki)
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki a następnie kroimy w plasterki. Wodę i ocet podgrzewamy, dodajemy cukier i pozostałe składniki. W wyparzonych słoikach układamy pionowo plasterki ogórków i zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 5-7 minut i mocno dokręcamy słoiki. Odstawiamy do góry dnem, po ostygnięciu przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.