Ogórki curry
Przepis przechwycony przez mamę od cioci. Skąd ma ciocia nie mam pojęcia, ale podobno ogórki curry są pyszne. Tak, więc zrobiłam, zobaczymy. A póki co, Was mogę zachęcić pochwałami mamy.
Składniki: 2,5 kg zielonych ogórków, 3 średnie cebule, 2 łyżki soli,
Zalewa: 4 szklanki wody, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki octu 10%, 2 łyżeczki curry, 2 łyżeczki mielonego pieprzu, 2 łyżeczki gorczycy, 2 łyżeczki słodkiej papryki
Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki, dodatkowo można przeciąć w pół. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko razem wsadzamy do garnka, solimy i zostawiamy na około 3h, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Po 3h ogórki przekładamy do słoików, dobrze "ubijamy" i zalewamy przygotowaną zalewą. W razie potrzeby słoiki można uzupełnić sokiem z ogórków, który puściły podczas trzy godzinnego leżakowania w soli.
Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.