Odwrócone ciasto z morelami
Mocno czekoladowe ciasto z morelami i dość wilgotne doskonałe na poprawę nastroju :-)
Forma 22 cm
- 170 g miekkiego masła
- 450 g moreli
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 jajka (270g w skorupkach)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej 140g
- 400 g moreli bez pestek
Masło utrzeć z z 1/4 szklanki cukru na puszek, dodać żółtka i połączyć z masłem. Następnie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić i dodać do utartej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia połowę dodać do masy czekoladowej - utrzeć mikserem do połączenia się składników. Białka ubić z cukrem na sztywno i delikatnie wymieszać z masą czekoladową oraz mąką. Formę wyłożyć folią aluminiową i wysmarować ją masłem a na dnie ułożyć połówkami moreli miąższem do spodu. Na owoce wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut tzw do suchego patyczka. Po wystudzeniu przykładamy talerz do blaszki - odwracamy i zaciągamy blachę oraz folię. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego
Wydrukuj przepis