Odwrócone ciasto z morelami

Odwrócone ciasto z morelami

 

Zdjęcie - Odwrócone ciasto z morelami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno czekoladowe ciasto z morelami i dość wilgotne doskonałe na poprawę nastroju :-)

Forma 22 cm

  • 170 g miekkiego masła
  • 450 g moreli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 jajka (270g w skorupkach)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej 140g
  • 400 g moreli bez pestek


Masło utrzeć z z 1/4 szklanki cukru na puszek, dodać żółtka i połączyć z masłem. Następnie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić i dodać do utartej masy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia połowę dodać do masy czekoladowej  - utrzeć mikserem do połączenia się składników. Białka ubić z cukrem na sztywno i delikatnie wymieszać z masą czekoladową oraz mąką. Formę wyłożyć folią aluminiową i wysmarować ją masłem a na dnie ułożyć połówkami moreli miąższem do spodu. Na owoce wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 40 minut tzw do suchego patyczka. Po wystudzeniu przykładamy talerz do blaszki - odwracamy i zaciągamy blachę oraz folię. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Odwrócone ciasto z morelami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów