Odwracany deser truskawkowo serowy.
Strawberry dessert.
Odwracany dlatego, że na dnie salaterki układamy ozdobnie owoce, potem resztę i na końcu odwracamy i spód jest wierzchem.
Składniki:
30 dag truskawek
20dag jogurtu naturalnego
25 dag sera ricotta
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
3 łyżki orzechów posiekanych
Wykonanie. Truskawki oczyścić i pokroić. Część ułożyć dekoracyjnie na dnie. Galaretki rozpuścić w połowie wody niż podaje instrukcja. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać truskawki. Ser ricottę zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem resztą truskawek i żelatyną. Otrzymaną masę ułożyć na stężałej galaretce. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Deser wyjąć ,odwrócić i ostrożnie zdjąć salaterkę. Żeby było łatwiej na moment podstawić pod kran z gorąca wodą. Oczywiście ,podłożyć talerz, aby deser nie wpadł do zlewozmywaka. Na wierzchu galaretki ułożyć ładnie pociętą truskawkę.