Odwracany deser truskawkowo serowy.

Odwracany deser truskawkowo serowy.

Strawberry dessert.
Zdjęcie - Odwracany deser truskawkowo serowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Odwracany dlatego, że na dnie salaterki układamy ozdobnie owoce, potem resztę i na końcu odwracamy i spód jest wierzchem.
Zdjęcie - Odwracany deser truskawkowo serowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

30 dag truskawek

20dag jogurtu naturalnego

25 dag sera ricotta

4 łyżeczki żelatyny

2 łyżki cukru pudru

2 galaretki truskawkowe

3 łyżki orzechów posiekanych

Wykonanie. Truskawki oczyścić i pokroić. Część ułożyć dekoracyjnie na dnie. Galaretki rozpuścić w połowie wody niż podaje instrukcja. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać truskawki. Ser ricottę zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem resztą truskawek i żelatyną. Otrzymaną masę ułożyć na stężałej galaretce. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. Deser wyjąć ,odwrócić i ostrożnie zdjąć salaterkę. Żeby było łatwiej na moment podstawić pod kran z gorąca wodą. Oczywiście ,podłożyć talerz, aby deser nie wpadł do zlewozmywaka. Na wierzchu galaretki ułożyć ładnie pociętą truskawkę.

Kategorie przepisów