Obwarzanki serowe

Obwarzanki serowe

Zdjęcie - Obwarzanki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Obwarzanki nieodłącznie kojarzą mi się z Krakowem. Uwielbiam to miasto i jego klimat, w który bez wątpienia się wpisują. Gdy o nich myślę, wyobrażam sobie wypełniony gołębiami rynek i sprzedające je, w ogromnych ilościach na sznurkach starsze panie. Piękny widok, choć smak rzadko kiedy mnie zadowalał.

Zdjęcie - Obwarzanki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Może nie wiedziałam, gdzie szukać, ale turystyczne obwarzanki są dla mnie zawsze zbyt wysuszone. Aż ciężko je połknąć! Postanowiłam więc stworzyć swoją wersję, która na pewno nie przeleży na sznurku kilku dni czy tygodni. Niewiele się pomyliłam, gdyż zaraz po zrobieniu zostały z nich tylko wspomnienia w postaci okruszków.

Zdjęcie - Obwarzanki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja moja wersję przygotowałam z makiem. To zdecydowanie moje ulubione, choć sezam również smakuje świetnie. Wybierzcie swoją ulubioną wersję i do dzieła, bo to nic trudnego!:)

Zdjęcie - Obwarzanki serowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • #ingredient#

Instrukcja
  1. #instruction#

#version#

Author: Tosia i Sliwka Prep time: 2 godziny 30 minut Cook time: 15 minut Total time: 2 godziny 45 minut Serves: 5 Ingredients
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g tartego parmezanu
  • mak/ sezam do posypania
  • 1 żółtko, 1 łyżka mleka
Instructions
  1. Połącz ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i parmezan. Powoli dolewaj wodę i zacznij wyrabiać ciasto.
  2. Zagniataj aż uzyska elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję i od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez 5 minut.
  3. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową lub materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na 2 godziny.
  4. Po upływie tego czasu, wyjmij ciasto z miski, zagnieć i uformuj z ciasta rulon.
  5. Rulon pokrój na 5 równych kawałków. Z każdego kawałka uformuj cienki rulon i sklej końce w celu stworzenia okręgu. Rozciągnij go delikatnie, aby go poszerzyć.
  6. Tak uformowane obwarzanki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj blachę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut, aby obwarzanki trochę urosły.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. W filiżance/miseczce pomieszaj żółtko z mlekiem. Tę masę rozsmaruj pędzelkiem na obwarzankach.
  9. Posyp je makiem lub sezamem i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
  10. Wyjmij je gdy zbrązowieją.

Kategorie przepisów