Obazda bawarska
Do tej pasty zabierałam się jak przysłowiowy pies do jeża. Miałam wątpliwości czy zużyć serek na smarowidło czy zjeść go po prostu w czystej formie. Na szczęście, jednak zrobiłam pastę i bardzo się cieszę bo smakuje wspaniale. Zrobiłam ją z samych cammembertów dlatego jest to wersja bawarska, podobno z mieszanych serów, jest to przysmak frankoński. Wspaniałym dodatkiem do tej pasty są pomidory lub ogórki kiszone.
Składniki:
- 500 g różnych gatunków serów pleśniowych
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka kminku
Cebulę obrać, posiekać. Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ser rozdrobnić, dodać cebulę, pietruszkę, śmietanę, masło, sól, pieprz i roztarty w moździerzu kminek, wymieszać widelcem. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie.
Smacznego:)