Nuggetsy z piekarnika

Dzisiaj prosty przepis na nuggetsy z kurczaka. Wychodzą soczyste i chrupiące. Są mniej kaloryczne, bo pieczone w piekarniku, nam smakują lepiej niż te smażone w głębokim tłuszczu. Dzieciaki je uwielbiają! Podaję je z frytkami, surówką i sosem czosnkowym, pycha!

1 podwójna pierś z kurczaka
½ szklanki mleka
1 jajko
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
4 ½ szklanki płatków kukurydzianych
olej
- Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki (wielkości ok. 3 cm).
- Płatki kukurydziane przesypać do miski, pokruszyć w dłoniach.
- Do drugiej miski wlać mleko, dodać jajko, mąkę i przyprawy, zmiksować do połączenia składników.
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować olejem. Kawałki kurczaka maczać w cieście, obtaczać dokładnie w płatkach kukurydzianych i układać na blasze. Skropić odrobiną oleju. Piec w
temperaturze 200 stopni na funkcji góra-dół przez 17 minut.