Nugatowe mini- mazurki
Ciemna masa aż się, prosi o ozdobienie bakaliami. Każda porcja staje się inna. Tu migdały, tam skórka pomarańczowa.
Taki mały mazurek to porcja w sam raz na deser.
Nugatowe mini- mazurki Składniki
- masło - 125 g, miękkie
- cukier puder - 80 g
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 250 g
- sól - szczypta
- nugat - lub dobrej nadziewanej czekolada np. truflowa, 200 g
- śmietanka kremówka - 5 łyżek
- whiskey - 2 łyżki
- migdały, suszone ananasy, morele - do dekoracji
Masło zmiksuj z cukrem pudrem, wbij jajko i mieszaj przez kolejne 30 sekund. Wsyp mąkę, wymieszaj krótko składniki, rękoma uformuj kulę z ciasta. Włóż na 30 minut do lodówki (owinięte w folię). Foremkę do tarty nasmaruj masłem, wyłóż rozwałkowanym na grubość ok. 3-5 mm ciastem. Ciasto na dnie foremki nakłuwaj widelcem, aby zbyt nie wyrosło. Piecz do lekkiego zarumienienia w temp. 180 oC. Ostudź.
W rondelku, na bardzo małym ogniu (lub w kąpieli wodnej) rozpuść nugat (czekoladę), połącz ze śmietanką i alkoholem. Masą wypełnij ostudzone ciasto. Wierzch udekoruj bakaliami.