Nocny chleb okrągły
Przepisy na chleby nocne cieszą się całkiem sporym zainteresowaniem wśród początkujących domowych piekarzy, ale także zabieganych czytelników. To niezwykle sprytny sposób, wystarczy wieczorem przygotować ciasto chlebowe i wstawić je na noc do lodówki. Rano doprowadzamy ciasto do temperatury pokojowej i wstawiamy do pieca
Do tej pory przepisy na chleby nocne uwzględniały głównie wyrastanie ciasta, a następnie pieczenie w formie keksówce. Uznałam jednak, że równie dobrze można wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do wiklinowego koszyka. Rano przerzucić ciasto na blachę, naciąć i wyjdzie z tego efektowny chleb okrągły.
5.0 z 1 ocen Nocny chleb okrągły Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 10 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki
- 500 g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka suszonych drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 270 ml letniej wody
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po ok. 5 minutach osiągniętym elastyczną kulę z ciasta.
- Koszyk wiklinowy wykładamy ściereczką i posypujemy mąką. Umieszczamy w koszyku ciasto (złączeniem ku górze), posypujemy odrobiną mąki i przykrywamy ściereczką.
- Wstawiamy na noc do lodówki (ok. 8-10 godzin).
- Następnego dnia wyciągamy koszyk z ciastem z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej (minimum 30 minut).
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem i kostkami lodu (w miseczce ze stali nierdzewnej).
- Koszyk odwracamy dnem do góry, przerzucamy ciasto na blachę. Wierzch nacinamy według fantazji. Wstawiamy blachę z chlebem do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut w 240 stopniach.
- Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Chleb dopiekamy jeszcze 25 minut.
- Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.