Nocne bułeczki z makiem
Są momenty, takie jak dzisiaj, kiedy to piszę, że padam ze zmęczenia. Szczególnie jesienią, gdy coraz szybciej robi się ciemno, wracam do domu po pracy i nie mam już siły na nic i jedyne co mnie cieszy, to perspektywa pójścia spać. W takich momentach nie mam ochoty gotować, eksperymentować z nowymi daniami, a tym bardziej przygotowywać je na następny dzień. Myślę sobie- jakoś będzie i olewam sprawę. A następnego dnia czeka mnie przykra niespodzianka, bo znowu muszę objadać innych z obiadu.
W takich momentach jestem daleka od chęci zagniatania chleba. Co wtedy robię? Zagniatam szybko bułeczki, ostatkiem sił, przed snem i wiem, że sobie spokojnie na mnie poczekają, aż wstanę rano. Taka zaleta nocnych bułeczek. Te kilka minut zagniatania mogę poświęcić, aby rano nastawić piekarnik i zacząć dzień pyszną, jeszcze ciepłą, chrupiącą bułeczką.
I już mi cieknie ślinka na samą myśl o śniadaniu. Teraz mogę spokojnie zasnąć, a bułki zrobią resztę bez mojej ingerencji. Spróbujcie, nawet na totalnie wyczerpanych bateriach, bo warto. Zaczęcie dnia w ten sposób daje dużą szansę, że już cały dzień będzie cudowny.
Nocne bułeczki z makiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 8 godz. 15 min. Porcje: 4 Składniki- 350 g mąki pszennej
- pół łyżeczki suszonych drożdży
- 25 g maku
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
- Zagniataj kilka minut. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.
- Wyłóż zagniecione ciasto na blat, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 4 równe części.
- Z każdej części uformuj kulkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Przykryj je materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz ok. 15 minut aż bułeczki zbrązowieją.