Nocne bułeczki cebulowe
Nocne bułeczki, bo tak je nazywam, są to bułki przystosowane do długiego wyrastania. Czas na ich wyrastanie niekoniecznie musimy przeznaczyć na spanie, można ten proces odwrócić- bułki zagnieść rano i cieszyć się nimi wieczorem. Niezależnie od wybranej pory, najważniejszym aspektem jest to, że przez dłuższą chwilę (6-8 godzin) wymagają naszej zerowej uwagi. Ma to swoje plusy, nie ma to swoich minusów:)
Do bułeczek możecie dodać dowolne dodatki- od ziaren po orzechy, czy suszone owoce. Ja za każdym razem staram się eksperymentować, wobec tego dzisiaj w nocy w moim cieście wylądowała cebula. Bułeczki okazały się przepyszne, ale ostrzegam, że jest to dość ryzykowne połączenie- raczej nie będą pasować do dżemów i konfitur:)
Nocne bułeczki cebulowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 6 godz. 45 min. Porcje: 5 Składniki- 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- pół poszatkowanej czerwonej cebuli
- 325 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą, lekko lepką masę. Pozostaw masę w misce na ok. 6-8 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem szmatki lub folii aluminiowej.
- Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypany mąką blat.
- Uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw blachę z bułeczkami do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut aż lekko zbrązowieją.
- Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.