Nocne bułeczki cebulowe

Nocne bułeczki cebulowe

Zdjęcie - Nocne bułeczki cebulowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nocne bułeczki, bo tak je nazywam, są to bułki przystosowane do długiego wyrastania. Czas na ich wyrastanie niekoniecznie musimy przeznaczyć na spanie, można ten proces odwrócić- bułki zagnieść rano i cieszyć się nimi wieczorem. Niezależnie od wybranej pory, najważniejszym aspektem jest to, że przez dłuższą chwilę (6-8 godzin) wymagają naszej zerowej uwagi. Ma to swoje plusy, nie ma to swoich minusów:)

Zdjęcie - Nocne bułeczki cebulowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do bułeczek możecie dodać dowolne dodatki- od ziaren po orzechy, czy suszone owoce. Ja za każdym razem staram się eksperymentować, wobec tego dzisiaj w nocy w moim cieście wylądowała cebula.  Bułeczki okazały się przepyszne, ale ostrzegam, że jest to dość ryzykowne połączenie- raczej nie będą pasować do dżemów i konfitur:)

Nocne bułeczki cebulowe Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. 30 min. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 6 godz. 45 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • pół poszatkowanej czerwonej cebuli
  • 325 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolitą, lekko lepką masę. Pozostaw masę w misce na ok. 6-8 godzin w temperaturze pokojowej pod przykryciem szmatki lub folii aluminiowej.
  2. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na obsypany mąką blat.
  3. Uformuj z ciasta rulon i pokrój go na 5 równych części.
  4. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  5. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  6. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw blachę z bułeczkami do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut aż lekko zbrązowieją.
  8. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

3.1.09

Kategorie przepisów