Niby bigos z cukinii

Niby bigos z cukinii


Zdjęcie - Niby bigos z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe.

Niby bigos z cukinii, świetnie sprawdzi się na każdą okazję.

Jest idealny na obiad, lub kolację. Moja wersja z dodatkiem pieczarek.

Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego.

Sprawdźcie przepis.




Składniki na niby bigos z cukinii:

  • 1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.)
  • 450 g. kiełbasy śląskiej
  • 150 g. pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g.)
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (miałam swojski)
  • 1 liść laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 4 listki świeżej bazylii
  • olej do smażenia

 

Jak zrobić niby bigos z cukinii?

Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.

Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę.


Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce,
lub pokroić w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną

cebulę i smażyć, aż się lekko przyrumieni. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę,

smażyć kilka minut często mieszając.

 

Zdjęcie - Niby bigos z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kiedy kiełbasa się podsmaży dodać czosnek, smażyć kilka sekund
i dodać cukinię, pieczarki, marchewkę, pietruszkę i pomidory z puszki.
Dodać też przyprawy.
Gotować pod przykryciem na niewielkim gazie 10-15 minut.
Następnie wlać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 45 minut.
W czasie gotowania można podlać delikatnie wodą, ale u mnie nie było takiej potrzeby.
Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze solą i pieprzem według swojego gustu.

 

Zdjęcie - Niby bigos z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niby bigos z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Niby bigos z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 




Kategorie przepisów