Niby bigos z cukinii
Kolejny sposób na wykorzystanie cukinii. Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe.
Niby bigos z cukinii, świetnie sprawdzi się na każdą okazję.
Jest idealny na obiad, lub kolację. Moja wersja z dodatkiem pieczarek.
Powiem Wam, że to jest naprawdę coś pysznego.
Sprawdźcie przepis.
Składniki na niby bigos z cukinii:
- 1 cukinia (waga przed obraniem 1150 g.)
- 450 g. kiełbasy śląskiej
- 150 g. pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 nieduża marchewka
- 1/2 korzenia pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych (400 g.)
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (miałam swojski)
- 1 liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 4 listki świeżej bazylii
- olej do smażenia
Jak zrobić niby bigos z cukinii?
Cukinię obrać ze skóry i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę.
Kiełbasę, cebulę i pieczarki również pokroić w kostkę.
Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce,
lub pokroić w drobną kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać trochę oleju, wrzucić pokrojoną
cebulę i smażyć, aż się lekko przyrumieni. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę,
smażyć kilka minut często mieszając.
Kiedy kiełbasa się podsmaży dodać czosnek, smażyć kilka sekund
i dodać cukinię, pieczarki, marchewkę, pietruszkę i pomidory z puszki.
Dodać też przyprawy.
Gotować pod przykryciem na niewielkim gazie 10-15 minut.
Następnie wlać przecier pomidorowy i gotować jeszcze 45 minut.
W czasie gotowania można podlać delikatnie wodą, ale u mnie nie było takiej potrzeby.
Pod koniec gotowania przyprawić jeszcze solą i pieprzem według swojego gustu.