Nasi Ayam Hainan
Gotowany kurczak z ryżem i warzywami to jedno z najpopularniejszych streetfoodowych dań w Malezji. Przepis został stworzony przez imigrantów z chińskiej wyspy Hainan. Znacznie uproszczona wersja z piersią z kurczaka pochodzi z książki "Amazing Malaysian" Normana Musy. Ze zwykłych składników można przygotować danie, które pozwoli przenieść się myślami do Azji.
Kurczak Hainan
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 dymka
- 2 małe kawałki imbiru
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 200g ryżu (u mnie brązowy)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 mini sałata rzymska
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka
do podania: sos chili, słodki sos sojowy
1) Do garnka włożyć kurczaka, cebulę, dymkę, jeden kawałek imbiru, dodać 1 łyżeczkę oleju sezamowego, sól i 2 l wody.
2) Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, wyjąć mięso i przykryć folią aluminiową.
3) Ok. 1/2 l wywaru przelać do rondelka, resztę gotować na małym ogniu przez 15 minut.
4) Do odlanego wywaru dodać ryż, resztę imbiru, czosnek, olej i sól do smaku.
5) Gotować, aż ryż wchłonie wywar, wyłączyć ogień i dodać resztę oleju sezamowego.
6) Nakładać porcje ryżu, pokrojonego kurczaka, sałatę, plastry pomidora i ogórka.
7) Podawać z wywarem w oddzielnej miseczce oraz sosem chili i słodkim sosem sojowym.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 580 kcal