Nalewka żurawinowa

Nalewka żurawinowa
Grudzień to czas przygotowań do zbliżających się wielkimi krokami Świąt Bożego Narodzenia. Kwestie prezentowe to ważna część tych przygotowań. Dawanie prezentów jest przyjemne, ale nie zawsze łatwe, bo wybór odpowiedniego prezentu może okazać się dość skomplikowaną sprawą. Najpiękniejszymi prezentami są te zrobione własnoręcznie. Może zamiast kupować dla kogoś parę ciepłych skarpet przygotujecie na te Święta nalewkę żurawinową? Gwarantuję że rozgrzewa równie skutecznie, jak nie bardziej. Owoc żurawiny ma charakterystyczny słodko-cierpki smak, zawiera w sobie wiele cennych witamin i soli mineralnych, ma więc cudowne właściwości lecznicze.

Zdjęcie - Nalewka żurawinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
250 - 300 g świeżej żurawiny
0,5 litra wódki
2,5 szklanki cukru
0,25 litra spirytusu
Przygotowanie: Owoce myjemy, osuszamy, wsypujemy do dużego słoja i rozgniatamy lub rozdrabniamy blenderem. Zalewamy wódką i odstawiamy na 10 dni.
Po tym czasie zlewamy cały płyn, owoce odciskamy przez gazę. Zlany płyn lekko podgrzewamy, dodajemy 2,5 szklanki cukru i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, a następnie dodajemy spirytus. Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie żurawinówkę przelewamy do butelek.


Zdjęcie - Nalewka żurawinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nalewka żurawinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nalewka żurawinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nalewka żurawinowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








Kategorie przepisów