Nalewka cynamonowa

Nalewka  cynamonowa

Zbliża się jesień i nawet jeśli dni są ciepłe i słoneczne to wieczorem jest już tak chłodno, że nie  obejdzie się bez koca. A żeby się dobrze rozgrzać proponuję kieliszek nalewki cynamonowej. Lekko słodka, niesamowicie aromatyczna i bardzo dobrze rozgrzewająca - taka jest ta nalewka. A do tego usprawnia procesy trawienne, pomaga przy niestrawnościach i lekkich zatruciach.

Zdjęcie - Nalewka  cynamonowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • kawałek kory cynamonowej
  • 10 g zmielonego cynamonu
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 litr winiaku

Korę cynamonu, zmielony cynamojn, cukier brązowy włożyc do słoja, zalać winiakiem. Słój zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc, co jakiś czas wstrząsając. Po miesiącu alkohol zlać, przefiltrować, rozlać do butelek i szczelnie zamknąć. Leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej pół roku.

Na zdrowie:)

Kategorie przepisów