Naleśniki szpinakowe
Bardzo proste urozmaicenie klasycznych naleśników, wystarczy dodać 2-3 łyżki szpinaku a naleśniki nabiorą wyjątkowości. Moje małe dziecię się nimi zajada, więc może i wasze pociechy też się skuszą. Dzięki temu „przemycicie” trochę witamin w cieście naleśnikowym.
Naleśniki szpinakowe składniki na ok 10sztuk:- 180 g mąki (1 szklanka)
- 1 jajko
- szczypta soli
- 200 ml mleka (ok. ¾ szklanki)
- 300 ml wody
- 3 łyżki rozmrożonego, odsączonego rozdrobnionego szpinaku
- olej do smażenia
Wszystkie składniki na naleśniki wkładam do wysokiego naczynia. Przy użyciu trzepaczki miksuję wszystko razem. Masa powinna być bardzo płynna, to ułatwi rozprowadzanie po patelni. Patelnię do naleśników mocno nagrzewam, smaruję olejem, chochlą nabieram ciasto i wylewam na patelnię. Ciasto rozprowadzam przechylając patelnię. Smażę ok 1-2 min. z każdej strony.