Naleśniki śmietanowe
Naleśniki śmietanowe.
Naleśniki śmietanowe .
Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną. Ciasto na naleśniki śmietanowe jest bardziej gęste niż tradycyjne. Naleśniki podawane z dżemem i posypane cukrem pudrem. Bardzo łatwy i szybki przepis.
Składniki:
- 3 łyżki drobnego cukru białego
- 4 jajka, oddzielić żółtka od białek (z białek ubić pianę)
- 1 szklanka śmietany
- około 130g mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
- dżem malinowy albo agrestowy do smarowania gotowych naleśników
- cukier puder do posypania
Krok 1.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, wymieszać ze śmietaną, pianą z białek i przesianą mąką pszenną.
- Smażyć grube naleśniki.
- Usmażone naleśniki układać w rondlu posmarowanym masłem, przekładając marmoladą albo dżemem. Następnie zagrzać w piekarniku, wyłożyć i posypać cukrem pudrem. Podając jako deser, naleśniki śmietanowe można przygotować z mniejszej ilości składników.
Naleśniki śmietanowe.
Naleśniki śmietanowe.