Naleśniki pełnoziarniste
Zacznę od wyznania, że szczerze nie lubię fotografować brązowych potraw i naleśników (już z nadzieniem). Obu rzeczy nie umiem ładnie przedstawić i kropka. Przy tych placuszkach też się starałam, ale wersja z bananami w środku na zdjęciach wyglądała przerażająco. Nie będę więc wchodzić w szczegóły, powiem tylko, że nadzienie składało się z podgrzanego na patelni masła, ciemnego cukru, metaxy i bananów, a na naleśniki przepis poniżej.
Składniki
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1/2 szklanki
- jajko - 3 szt
- sól - duża szczypta (trochę mniej niż 1/2 łyżeczki)
- cukier - szczypta
- masło - 2 łyżki, roztopione
- mleko - 1 szklanka
Sposób przygotowania
Lekko ubij jajka, stopniowo-ciągle mieszając- wlej do nich mleko, dodaj roztopione masło. Połącz z mąką i solą. Przykryj miskę z ciastem folią spożywczą i odstaw w zimne miejsce na ok. 1 godzinę. Smaż na rozgrzanej patelni teflonowej ( ewentualnie możesz użyć odrobiny oleju rzepakowego, gdyby naleśniki przywierały).