Naleśniki orkiszowe
Mąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać.
Szczególną miłością darzę naleśniki!
Na samym początku trochę bałam się użyć samej orkiszowej do ich przygotowania, ale przełamałam się i absolutnie nie zawiodłam!
Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę.
Naleśniki z mąki orkiszowej są fantastyczne, dużą bogatsze w smaku, łatwiej się smażą i nadają się do przygotowywania naleśników zarówno na słodko, jak i słono czy wytrawnych.
Koniecznie wypróbujcie!
Naleśniki z mąki orkiszowej Was zachwycą!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka orkiszowa ( razowa typ 2000 ) – 1 szkl
* mleko ( 1,5% ) – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* olej z pestek winogron / oliwa – 1 łyżka
* sól -1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy na gorącej, odrobinę natłuszczonej patelni.
Smacznego!