Naleśniki kawowe
Robiłam już naleśniki czekoladowe i orzechowe, a teraz przyszła pora na kawowe :) Widziałam ten pomysł na kilku blogach, ale w praktyce nie trzymałam się sztywno żadnego przepisu i robiłam „po swojemu”.
Jako dodatek podałam serek waniliowy i konfiturę dyniowo-cytrusową i muszę z całą nieskromnością przyznać, że smak całości był powalający :) Subtelna kawowa nuta idealnie skomponowała się ze smakiem pomarańczy... :)
NALEŚNIKI KAWOWE
(na ok. 12 szt.)
2 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
1-1,5 szklanki wody,
3 jajka,
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka kakao,
1 łyżka cukru,
2 łyżki oleju,
szczypta soli
+ dodatkowo serek homogenizowany waniliowy i konfitura dyniowo-pomarańczowa, albo dżem pomarańczowy lub ewentualnie morelowy :)
+ opcjonalnie cynamon
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku. Wszystkie składniki, wraz z zaparzoną kawą, dokładnie zmiksować, dolewając tyle wody, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło” :)
Usmażyć naleśniki.
Gotowe naleśniki posmarować dżemem i serkiem, składać w trójkąty lub zwijać w rulony. Można delikatnie posypać cynamonem.
NALEŚNIKI KAWOWE
(na ok. 12 szt.)
2 szklanki mąki,
1 szklanka mleka,
1-1,5 szklanki wody,
3 jajka,
4 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka kakao,
1 łyżka cukru,
2 łyżki oleju,
szczypta soli
+ dodatkowo serek homogenizowany waniliowy i konfitura dyniowo-pomarańczowa, albo dżem pomarańczowy lub ewentualnie morelowy :)
+ opcjonalnie cynamon
Kawę zaparzyć w niewielkiej ilości wrzątku. Wszystkie składniki, wraz z zaparzoną kawą, dokładnie zmiksować, dolewając tyle wody, by ciasto miało odpowiednią konsystencję. Odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło” :)
Usmażyć naleśniki.
Gotowe naleśniki posmarować dżemem i serkiem, składać w trójkąty lub zwijać w rulony. Można delikatnie posypać cynamonem.