Naleśniki "Bolognese"
Naleśniki "Bolognese" absolutny hit wśród wytrawnych naleśników, jeśli oczywiście lubicie sos bolognese tak jak ja. Świetna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji smakuje genialne. Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze, to już prawdziwa poezja smaku.
Składniki na naleśniki:
150g mąki orkiszowej jasnej
150 ml mleka
150 ml wody gazowanej
2 jajka M
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Składniki na sos:
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g mieszanego mięsa mielonego
1 puszka pomidorów krojonych400g
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 łyżki masła ghee lub olej
1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
sól, pieprz
0,5 łyżeczki cukru
dodatkowo: parmezan
Wykonanie:
- składniki na naleśniki dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinę
- warzywa obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle ghee. Dodać warzywa i przesmażyć razem, następnie zsunąć na bok patelni, dodać mięso i obsmażać do momentu, aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki i dodać przyprawy: sól, pieprz, ocet balsamiczny oraz cukier, dusić pod przykryciem, aż jarzyny i mięso będą miękkie. Pół godziny to jest absolutne minimum, ale im dłużej będzisz dusić tym lepiej. Jeśli sos jest za rzadki, odparuj nadmiar płynu zdejmując pokrywkę
- usmażyć naleśniki
- piekarnik nastawić na 200`C
- formę do zapiekania natłuścić. Sos bolobnese nakładać na naleśniki i zwijać według uznania. Zrobiłam pakieciki. Ułożyć w naczyniu i posypać startym parmezanem. Zapiekać 10-15 minut, do zrumienienia i serwować. Wersja mniej dieteyczna, ale jeszcze smaczniejsza to naleśniki zapiekane pod beszamelem. Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tutaj