Najprostsze czekoladowe ciasteczka
Te ciasteczka wyglądem jakoś specjalnie nie zachwycają, ale uwierzcie mi na słowo, smakują genialnie. To nieco prostsza wersja ciasteczek czekoladowych tak lubianych przez moją córkę, bez miksowania i ucierania. Wystarczy wymieszać w odpowiedniej kolejności składniki, upiec i cieszyć się pyszny deserem. Ja dodałam do nich posiekaną białą czekoladę, ale możecie użyć mlecznej lub gorzkiej albo kropelek czekoladowych. Proponuję upiec podwójną porcję bo na pewno znikną błyskawicznie, zwłaszcza jeśli macie w domu małych łasuchów.
Składniki na najprostsze czekoladowe ciasteczka:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 115 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu z wanilii)
- szczypta soli
- 100 g białej czekolady
Jak zrobić najprostsze czekoladowe ciasteczka?
Zaczynamy od roztopienia masła. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i solą. Roztopione masło mieszamy cukrem, mlekiem, wanilią i jajkami. Dodajemy do suchych składników i ponownie mieszamy do połączenia. Biała czekoladę drobno siekamy i mieszamy z masą.
Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.Nabieramy ok 1 łyżki stołowej ciasta i ręcznie formujemy kulkę, która następnie spłaszczamy i umieszczamy na blaszce. Pomiędzy ciastkami należy zachować spore odstępy, gdyż mocno rosną.
Pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Studzimy w blaszce w której się piekły (zdejmowanie jeszcze ciepłych grozi tym, że się rozpadną)
Smacznego