Najprostsza szynka drobiowa
Delikatna i soczysta szyneczka, przygotowana w szynkowarze, z minimalnej ilości składników - a jak ogólnie wiadomo - im mniej składników, tym lepiej i zdrowiej. Wędlina przygotowana w domu nie zawiera żadnych polepszaczy smaku i konserwantów. Samodzielnie przygotowana szynka drobiowa, idealnie sprawdzi się jako codzienny dodatek do smacznych kanapek. Polecam serdecznie.
Składniki:
Mięso z kurczaka umyć. Usunąć zbędne błony i pokroić w większą kostkę około 4x4 cm. Kawałki mięsa przełożyć do miski, posypać solą peklową i przyprawą do kurczaka. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Dobrze wymieszać, minimum przez 5 minut - aż masa stanie się klejąca. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 100 ml zimnej wody. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.Do szynkowaru włożyć woreczek i nałożyć do niego mięsną masę. Lekko ubić, aby nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek skręcić, założyć sprężynę i zamknąć szynkowar.
W wysokim garnku zagotować wodę, wstawić szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa! Parzyć 1,5 godziny w temp. 80°C. Ważne jest, aby stale kontrolować i w razie potrzeby uzupełniać wodę.Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i wystudzić w nim szynkę. Następnie zimny szynkowar wstawić jeszcze do lodówki na kilka godzin. Teraz już można wyjąć wędlinę z szynkowaru. Przechowywać w lodówce.
Drukuj przepis
Składniki:
- 1 kg filetów z kurczaka,
- 15 g soli peklowej,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka (np. Knorr),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki żelatyny,
- 100 ml wody.
Mięso z kurczaka umyć. Usunąć zbędne błony i pokroić w większą kostkę około 4x4 cm. Kawałki mięsa przełożyć do miski, posypać solą peklową i przyprawą do kurczaka. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Dobrze wymieszać, minimum przez 5 minut - aż masa stanie się klejąca. Odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 100 ml zimnej wody. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.Do szynkowaru włożyć woreczek i nałożyć do niego mięsną masę. Lekko ubić, aby nie powstały kieszenie powietrzne. Woreczek skręcić, założyć sprężynę i zamknąć szynkowar.
W wysokim garnku zagotować wodę, wstawić szynkowar. Woda musi sięgać powyżej poziomu mięsa! Parzyć 1,5 godziny w temp. 80°C. Ważne jest, aby stale kontrolować i w razie potrzeby uzupełniać wodę.Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody i wystudzić w nim szynkę. Następnie zimny szynkowar wstawić jeszcze do lodówki na kilka godzin. Teraz już można wyjąć wędlinę z szynkowaru. Przechowywać w lodówce.
Drukuj przepis