Najlepszy sernik dyniowy – bardzo puszysty!
Dynia – królowa jesiennych przysmaków.
Co roku w pełni korzystam z sezonu dyniowego.
Uwielbiam przechadzać się po placach i targach wypełnionych po brzegi różnego rodzaju dyniami.
Dynie duże … dynie małe … dynia zwyczajna … dynia piżmowa … dynia hokkaido … dynia japońska … dynia makaronowa i wiele wiele innych.
Z każdej możemy przyrządzić przepyszne dania zarówno na słodko jak i na ostro.
Ja dziś mam dla Was przepis na mój ulubiony sernik dyniowy.
Miąższ dyni w połączeniu z dobrym twarogiem i dużą ilością skórki pomarańczowej tworzy fantastyczny, jesienny deser, któremu nikt się nie oprze.
Sernik jest nieziemsko puszysty i delikatny!
Na pewno posmakuje – obiecuję!
Spróbujcie koniecznie!
To najlepszy sernik dyniowy, jaki zrobicie!
SKŁADNIKI:
* ser 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 1 kg
* masło – 50 g
* cukier – 200-230 g
* jajo M – 5 szt
* dynia ( zblendowana na puree ) – 200 g
* cukier ze skórką pomarańczową – 3 łyżki
* skórka pomarańczowa ( świeża ) – 1 łyżka
* śmietana 36% – 100 ml
* mąka ziemniaczana – 4 łyżki
* mąka pszenna – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tak jak w przypadku wszystkich serników składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem ze skórką pomarańczową.
Dodajemy żółtka – dalej ucieramy.
Stopniowo dodajemy twaróg i zmniejszamy obroty na minimum lub ucieramy ręcznie.
Dodajemy odsączone z nadmiaru wody ( koniecznie! ) puree z dyni.
Wlewamy śmietankę, dodajemy mąki oraz skórkę pomarańczową – wszystko razem dokładnie ucieramy.
Pamiętajcie, by składniki na sernik ucierać krótko – tylko do połączenia składników.
Dodajemy partiami ubite na puch białka, delikatnie mieszamy.
Wylewamy na tortownicę.
Posypujemy odrobiną cynamonu i brązowego cukru.
Pieczemy ok. 70-80 minut w 170C w parą wodną na dnie pieca, bez termoobiegu.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Na noc wkładamy do lodówki.
Smacznego!