Najlepsze trufle czekoladowe
Czekolada… Kremowa, rozpływająca się w ustach, niezbyt słodka, z lekką nutą kakaowej goryczy. Lubią ją wszyscy, nawet Ci, którzy twierdzą, że jest inaczej. Od czasu, do czasu po prostu każdy ma ochotę na kostkę czekolady. Można by rzec, że nie ma nic lepszego niż dobra czekolada i w zasadzie mogłabym się zgodzić z tym twierdzeniem, ale właśnie zrobiłam trufle czekoladowe. I po prostu przepadłam.
Są tak niesamowicie pyszne, kremowe i rozpływające się w ustach, że nie sposób to opisać. To po prostu trzeba poczuć. Tyle dobrze, że nie są trudne do przygotowania. Zabierałam się za nie kilka dni i wydawało mi się, że wciąż nie mam na nie czasu, a byłam w błędzie. Ich zrobienie zajęło mi mniej czasu niż przypuszczałam i trufle chłodziły się w lodówce już po 15 minutach. Krojenie ich i obtaczanie w kakao to już czysta przyjemność, chociaż raczej powinnam chyba powiedzieć – czekoladowa przyjemność…
Składniki:
(około 40-50 sztuk)
- 450g gorzkiej czekolady ok 60% kakao
- 150g masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżka rumu
- szczypta soli
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
Przygotowanie krok po kroku:
- Połamaną czekoladę i masło roztop nad kąpielą wodną od czasu do czasu mieszając do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Żółtka rozmąć trzepaczką ze szczyptą soli.
- Wąską strużką wlewaj wrzątek stale ubijając trzepaczką.
- Czekoladę zacznij ubijać ręcznie.
- Dolej połowę wody z żółtkiem przez sitko. Ubij do połączenia się składników.
- Dolej pozostałą część płynu i ponownie wymieszaj.
- Dolej rum.
- Masę wylej do formy 20x20cm wyłożonej grubą folią aluminiową (lub spożywczą).
- Wstaw do lodówki do stężenia na około 1,5h
- Gdy masa całkowicie zastygnie, wyjmij ją z formy i ostrym nożem pokrój na prostokąty lub formuj kulki.
- Trufle obtaczaj w kakao.
- Przechowuj w lodówce.
Smacznego!