Najlepsze rillettes z kaczki

Najlepsze rillettes z kaczki

Wracając pamięcią do paryskich charcutier nie sposób oprzeć się pokusie odtworzenia smaków Francji we własnej kuchni. Paryżanie jadają niebywale pyszne rzeczy, ale tez i takie, do których większości z nas trudno przekonać, ale o tym napisze innym razem. Z pewnością jednak rillettes, pasztety czy pate należą do tych dań, bez których trudno sobie wyobrazić francuską kuchnię, a już na pewno chrupiąca bagietkę. Jako, że Francja różnorodnym pieczywem i wypiekami stoi, to coś do niego trzeba podać, tym czymś może być konfitowana w gęsim tłuszczu kaczka. Niebywale delikatne i aromatyczne mięso, dobrze się przechowuje, łączy cudownie z każdym pieczywem i kiszonym ogórkiem, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia, zaskoczy swoją bezpretensjonalnością i prostotą, sprawdza się zarówno na pikniku jak i na nieoficjalnym przyjęciu. W ramach francuskich smaków polecam również rillettes wieprzowe ze śliwkami (link) oraz pate z kurzych wątróbek (link). Zdjęcie - Najlepsze rillettes z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki Czas przygotowania: 12 h marynowanie + 4 h konfitowanie

4 nogi z kaczki 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka ziaren jałowca
3 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
2 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 kulek czarnego pieprzu
1 główka czosnku
ok. 2-3 l kaczego lub gęsiego smalcu


Przygotowanie:


1. Nogi kaczki myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym 2. Na suchej patelni prażymy ziarna jałowca i ziela angielskiego, kiedy tylko zaczną uwalniać aromat przekładamy do moździerza, uważamy żeby nie przypalić ziaren, razem z pieprzem i solą ucieramy na proszek, dodajemy czosnek niedźwiedzi i tak przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy dokładnie nogi kaczki, owijamy je ściśle w folię i odkładamy do lodówki na 8-12 godzin 3. Po upływie czasu marynowania, oczyszczamy nogi kaczki z przypraw, najkorzystniej jest je opłukać pod wodą, osuszamy mięso 4. Gęsi smalec wolno rozpuszczamy w rondelku, piekarnik nastawiamy na 150 stopni 5. Do brytfanki wlewamy rozpuszczony smalec, wkładamy nogi kaczki, przepołowioną, nieobraną główkę czosnku i pokruszone liście laurowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i konfitujemy ok 4 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości, ważne żeby mięso było całkowicie przykryte tłuszczem 6. Wyjmujemy nogi ze smalcu, czekamy aż ostygną, usuwamy skórę, oddzielamy mięso od kości, szarpiemy je na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia w którym będziemy podawać rillettes 7. Smalec przelewamy do rondla, podgrzewamy mocniej, odstawiamy, na dnie osiądą resztki mięsa i przypraw, których nie chcemy użyć, ostrożnie przecedzamy smalec przez sito i dokładnie zalewamy nim kawałeczki mięsa, odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, najlepiej na noc 8. Rillettes doskonale się przechowuje w lodówce w słoiku 9. Podajemy z chlebem na zakwasie i ogórkiem kiszonym




Zdjęcie - Najlepsze rillettes z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze rillettes z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze rillettes z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Najlepsze rillettes z kaczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów