Najlepsze ogórki konserwowe
Tym razem wpis, który może średnio wpisuje się w tematykę bloga, ale ponieważ jest to przepis na najlepsze ogórki konserwowe ever! postanowiłam go dodać. Przepis pochodzi oczywiście od Rodzicielki, a za największą rekomendację niech posłuży nasza rozmowa :)
Ja: Ogórki się skończyły, kupimy znowu tej samej firmy (wskazałam na nazwę firmy z etykiety na słoiku)? Moje ulubione Mama: [śmiech] Ale to nasze ogórki, domowe. Tylko, że w słoiku po kupnych.
W ten oto sposób z jednej strony spaliłam się ze wstydu nie rozpoznając domowych przetworów własnej Mamt, ale z drugiej nieświadomie powiedziałam chyba jeden z większych komplementów :) Szczerze polecam ten przepis!!!
Składniki na zalewę starczy na zalanie 3-4 kg ogórków, w zależności od wielkości słoików, ogórków, jak się ułożą
- 6 szklanek (250 ml) wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki octy
- 1 łyżki soli
Składniki na zalewę zagotować i ostudzić. W tym czasie przygotować słoiki.
Składniki na każdy słoik:
- jeden liść laurowy
- pół łyżeczki białej gorczycy
- jedno ziarenko ziela angielskiego
- gałązka kopru
- ząbek czosnku (jeśli duży, przekroić na pół)
- 3 plasterki marchewki
- 1 plasterek chrzanu
- ogórki, ciasto ułożone
Wszystkie składniki włożyć na dno słoika, na koniec ciasno wkładając do niego ogórki. Tak przygotowane słoiki zalać ostudzoną zalewą i dobrze zakręcić.
Pasteryzacja: na dno dużego garnka wyłożyć materiałową ściereczkę, włożyć słoiki z ogórkami i zalać je wodą (do minimum 3/4 wysokości słoików). Wodę w garnku zagotować i od momentu wrzenia gotować jeszcze 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjąć słoiki i odstawić do góry dnem, z wierzchu przykrywając ściereczką. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.