Najlepsze czekoladowe ciasteczka

Najlepsze czekoladowe ciasteczka

Zdjęcie - Najlepsze czekoladowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepis na te małe nieziemsko pyszne i oszołamiająco słodkie czekoladowe ciasteczka moje dziecko przyniosło z przedszkola gdzie zrobiły furorę na świątecznym kiermaszu. Ja jakoś nie specjalnie miałam wenę na ich robienie, ale czego się nie robi gdy dziecko prosi?

 

Upiekłam je raz i okazało się, że gdy sięgnie się po jedno to nie sposób im się oprzeć. Od tamtego czasu goszczą u nas dość często.

 

Składniki na najlepsze czekoladowe ciasteczka:

  • 115 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej (można zastąpić cukrem z wanilią)
  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleka
  • 150 g czekolady mlecznej lub czekoladowych drobinek

 

Jak zrobić najlepsze czekoladowe ciasteczka?

Masło musi być mięciutkie, dobrze wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej. Umieszczamy je w misie miksera, dodajemy oba cukru i ucieramy aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy jajko oraz wanilię i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, sodę i sól i znów miksujemy do połączenia. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem zostawiając kilkucentymetrowe odstępy, bo ciastka mocno rozpływają się na boki. Na wierzch każdego można dodać jeszcze kawałeczki czekolady.

Pieczemy ok 12 minut w 175 st. C. Po upieczeniu ciastka będą miękkie, należy przenieść je ostrożnie na kratkę i pozostawić do wystygnięcia




Zdjęcie - Najlepsze czekoladowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze czekoladowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze czekoladowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów