Najlepsze ciasto czekoladowe
Czasem człowiek ma ochotę na czekoladę i to ochotę tak wielką, że po prostu MUSI upiec sobie czekoladowe ciasto. Wiadomo, że takie czekoladowe ciasto MUSI być najlepsze, ma przecież zaspokoić naszą szaloną ochotę na “coś pysznego”. Macie wielkie szczęście, bo właśnie z przepisem na takie wspaniałe ciasto czekoladowe właśnie nadchodzę- delikatne, puszyste, wilgotne. Jego jedynym minusem jest to, że zdecydowanie zbyt szybko zostanie zjedzone…
Krem czekoladowy
Moje ciasto czekoladowe przykryłam warstwą kremu czekoladowego. Bardzo prostego, za to znakomitego w smaku. Taki krem świetnie podkreśla “czekoladowość” deseru. W jego skład wchodzą tylko dwa składniki: krem czekoladowo-orzechowy (taki jak lubiana przez wszystkie dzieci świata Nutella) i naturalny serek kremowy (zwykle sprzedawany jest w niskich, prostokątnych pudełeczka. Podstawowy to Philadelphia, jednak na sklepowych półkach znajdziecie go od wielu producentów). Dlaczego ten serek, a nie np. mascarpone? Bo ma bardzo (!) delikatny słony posmak. A że sól z czekoladą to doskonały duet, ten krem smakuje wręcz doskonale. Z całego serca zachęcam, żebyście spróbowali. Mogę się nawet założyć, że stanie się ulubionym czekoladowym kremem wielu z Was!
Ciasto czekoladowe
Wracając do samego “najlepszego ciasta czekoladowego”, w przepisie używam “ciemnego kakao”. Nie zastępujcie go żadnym Nesquikiem czy innym kakao instant, bo to zupełnie inny smak. Ciemne kakao holenderskie zupełnie nie jest słodkie, ma głęboki czekoladowy smak- o jaki nam przecież chodzi! Ciasto czekoladowe upiekłam je w klasycznej foremce “korytko” o wymiarach ok.25×10 cm. Jeśli skusicie się na przygotowanie kremu czekoladowego, pamiętajcie, aby przed jego nałożeniem ciasto zupełnie ostudzić, w innym wypadku całość na pewno spłynie z wierzchu…
Składniki:
- ciemne kako - 1/4 szklanki
- gorąca woda/kawa - 1/4 szklanki
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 lyżeczki
- masło - 200 g
- cukier - 1 szklanka
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- jajko - 4 szt
- mleko - 3 łyżki
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
- Kakao rozmieszaj z gorącą wodą/kawą, aby nie miało grudek. Ostudź.
- Ubij mikserem masło w temperaturze pokojowej (ma stać się puszyste).
- Ciągle ubijając dodawaj partiami cukier i miksuj, aż się rozpuści.
- Do masła dodaj sól, esencję waniliową i kakao. Połącz.
- Ciągle ubijając wbijaj po jednym jajku.
- Dodaj połowę mąki z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, do połączenia składników.
- Dolej mleko, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Wymieszaj.
- Wsyp resztę mąki, wymieszaj.
- Gotowe ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz “do suchego patyczka” przez ok. 50-60 minut. Przed wyjęciem z foremki odczekaj ok. 10 minut.
Przepis jak przygotować krem do ciasta znajdziesz w TYM PRZEPISIE /klik/.