Najlepsze ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe – najlepsze są te olbrzymie, rozpływające się w ustach z dużą ilością niemal płynnych kropelek czekolady wewnątrz.
W dzieciństwie nie znałam takich ciastek. Najbardziej lubiłam maślane, z cukrową posypką. Ciasteczka czekoladowe natomiast przywędrowały do nas z daleka, ukradkiem pojawiły się w sieciowych cukierniach, stacjach benzynowych i na sklepowych półkach. Przepadliśmy, bo przyjęły się u nas na dobre. Nic zresztą dziwnego, bo ciasteczka czekoladowe z kropelkami czekolady są zwyczajnie uzależniające i nie sposób ich nie uwielbiać. Wprawdzie nie widziałam dotąd nikogo, kto biłby im pokłony, ale chyba nie byłabym zaskoczona.
W mojej rodzinie czekoladę kocha się miłością jedyną i prawdziwą. Oprócz kawy to drugi produkt, którego nie powinno zabraknąć w domu. Tak więc i moje ciasteczka czekoladowe są hitem niejednego popołudnia. Ich niezaprzeczalnym atutem jest to, że przygotowanie zajmuje kilka chwil, pieczenie jeszcze mniej, stygną w mgnieniu oka, a znikają nagle i niezauważalnie. Często jeszcze zanim minie mgnienie oka przeznaczone na studzenie.
Najlepsze ciasteczka czekoladowe
Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 10 mins Czas Całkowity 25 mins
Wielkie ciasteczka czekoladowe - rozpływające się w ustach i najeżone dużą ilością kropelek czekoladowych.
Rodzaj Dania: Desery, Wypieki
Kuchnia: Dla Dzieci, Kuchnia Amerykańska
Składniki
- 200 g cukru trzcinowego demerara (można zastąpić białym, ale polecam trzcinowy)
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 80 g ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g kropelek czekoladowych lub siekanej czekolady (mlecznej, deserowej, mieszanej, białej)
Przygotowanie krok po kroku
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Za pomocą miksera lub robota kuchennego utrzyj masło z cukrem. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając miksowania.
-
Mąkę przesiej z kakao, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia się składników.
-
Dodaj kropelki czekoladowe lub siekaną czekoladę i wymieszaj.
-
Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj po porcji ciasta. Lekko spłaszcz. Z podanej porcji składników otrzymasz około 18-20 dużych ciastek.
-
Piecz około 8-10 minut. Wyjmij gdy wyrosną, ale będą wydawały się wciąż płynne w środku. Przepieczone staną się suche i niesmaczne. Wystudź.
Zobacz inne przepisy na wykorzystanie czekolady
Najlepsze ciasteczka czekoladowe
Domowe ciepłe lody – murzynki – deser sprzed lat
Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
Pączki z ricotty z sosem czekoladowym – szybkie, łatwe, niezawodne
Paluchy drożdżowe z twarogiem i czekoladą
Blondies z mascarpone i żurawiną
Muffinki z czarną porzeczką i czekoladą
Klocek LEGO – marchewkowy torcik czekoladowy z morelami
Pomysły na własnoręcznie przygotowane prezenty świąteczne