Najlepsze bułki do hamburgerów

Najlepsze bułki do hamburgerów
Słońce mocniej przygrzało i już wielu z Was z pewnością wygrzebało z dna garażów i piwnic grille. Wygląda na to, że sezon grillowy tego roku potrwa długo. Założę się, że na ruszcie znajdą się nie tylko kiełbaski i karkówka, ale także warzywa, owoce, ryby i oczywiście soczyste burgery. A co pasuje do wielkich, grillowanych burgerów? Oczywiście możliwie jak najlepsze bułki do hamburgerów. Puszyste, rumiane i błyszczące, przyozdobione odrobiną sezamu i lekko słodkie, ale wciąż mocno wytrawne.

Wiadomo, można kupić jakieś buły w markecie, ale czy na pewno to najlepszy wybór? Nie warto psuć dobrego burgera marną bułką, lepiej upiec domowe bułki i postawić na jakość.

Przy okazji przypominam też o trwającym konkursie. Piekarniki parowe Electrolux czekają!

By wygrać, wystarczy jedno odpowiednio otagowane zdjęcie.

Zdjęcie - Najlepsze bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(10-12sztuk)

  • 3 szklanki mąki pszennej 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 280ml letniej wody
  • 3 łyżki stołowe oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • + 1 jajko do posmarowania, 2 łyżki sezamu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, posyp cukrem i zostaw na 5 minut.
  • Następnie dodaj rozmącone jajko, olej i wymieszaj.
  • Stopniowo dodawaj mąkę oraz sól zarabiając dość miękkie ciasto.
  • Wyrabiaj energicznie do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości, na około 30-40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Z każdej z nich uformuj bułeczki i układaj na blasze.
  • Przyryj ponownie i pozostaw na 20 minut do napuszenia.
  • Posmaruj rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posyp sezamem.
  • Piecz w 200°C przez około 20 minut z parą lub w piekarniku w funkcją pary.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

The best hamburger buns

Ingredients:

(10-12 servings)

  • 3 cups all-purpose flour
  • 2 tsp active dry yeast
  • 280ml lukewarm water
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 egg
  • 1/4 cup sugar
  • 1 tsp salt
  • egg wash: 1 egg, 2 tbsp sesame seeds

Instructions:

  • Put the water into the bowl. Dissolve yeast and sugar. Let it stand for 5 minutes.
  • Place the egg, olive oil and gently mix to combine.
  • Gradually place the flour and salt.
  • Knead until you have smooth and elastic dough.
  • Cover and let rise for 30-40min or until doubled.
  • Put the dough on work surface and form 10-12 circular buns.
  • Place them on a baking sheet, cover and let rise again.
  • Gently brush each one with egg and sprinle with sesame seeds.
  • Preheat the oven to 200°C and bake for 15-20 minutes or until golden brown.
  • Transfer to a wire rack to cool.

Enjoy!

Zdjęcie - Najlepsze bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najlepsze bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najlepsze bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Najlepsze bułki do hamburgerów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów