Najlepsze babeczki waniliowe
Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne babeczki. Pieką się 20 minut i w zasadzie od razu możecie cieszyć się miękkimi, maślanymi wypiekami pachnącymi wanilią.
Bo to właśnie owa wanilia jest tu naprawdę ważna. Od jej jakości zależy smak muffinek. Używajcie więc naturalnej esencji waniliowej lub nasionek wybranych z laski wanilii. Zdziwicie się, jak niebywały smak nadadzą każdemu deserowi. Tu liczy się jakość!
Moje babeczki podałam z prostą polewą z ciemnej czekolady roztopionej z odrobiną kremówki i masła.
Proporcje na 12 babeczek.
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki (1 szklanka, jeśli lubicie naprawdę słodkie wypieki)
- masło - 100 g, miękkie
- jajka - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- sól - duża szczypta
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- mleko - 2/3 szklanki
Masło ubij mikserem z cukrem na puszystą masę, ciągle ubijając dodawaj po 1 jajku. Do masy dodaj esencję waniliową oraz mąkę połączoną z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Wlej mleko, połącz wszystkie składniki.
Ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC, do lekkiego zarumienienia. Ostudź.