Najlepsze babeczki migdałowe
Jak w tytule, to ą najlepsze babeczki migdałowe, jakie w życiu jedliście! Co więcej, ich przygotowanie to bułka z masłem! Mieszasz składniki w miseczce, ciasto na moment trafia do lodówki, a potem już tyko piekarnik. I gotowe!
Babeczki są niezwykle aromatyczne i wilgotne, możecie się nimi cieszyć przez 3-4 dni i ciągle pozostaną świeże! Z ciekawostek dodam jeszcze, że upieczone są na bazie białek (bez dodatku żółtek). Jeśli więc macie zapas kilku białek po wypieku drożdżowego, to świetna metoda, aby je smakowicie wykorzystać!
Z podanych proporcji upieczecie ok. 6 babeczek.
Składniki:- mąka migdałowa - 50 g (czyli miałko zmielone migdały)
- mąka pszenna - 45 g
- cukier - 100 g
- białko - 3 szt
- masło - 50 g, rozpuszczone, ostudzone
- sól - duża szczypta
W miseczce połącz wszystkie składniki : mąkę migdałową, mąkę pszenną, cukier, białka i sól. Przykryj folią spożywczą i wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wlej do foremek na babeczki (w razie konieczności nasmaruj je masłem lub wyłóż papierowymi papilotkami) do ok. 3/4 ich wysokości.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumieniania, ok. 25 minut. Ostudź.
Babeczki przed podaniem możesz opcjonalnie ozdobić lukrem i posypać płatkami migdałów lub orzechami.