Najlepsza tarta z jabłkami
Jesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek.
W zeszłym roku pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską, a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE.
Przepyszny ( najlepszy kruchy spód, jaki znajdziecie ) kruchy spód i sporo jabłek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
No i cynamon – nie może go zabraknąć w szarlotkach!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. tartę możecie tak jak ja przykryć ciasteczkami w kształcie serduszek lub uformować inny, dowolny kształt.
Świetnie będą wyglądały również jesienne liście.

Wykrawaczki do kupienia oczywiście w sklepie https://www.sweetdecor.pl/
Za każdym razem będzie pięknie!
( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! )
Polecam!

SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna typ 450 – 550 g
* masło min. 82% – 200 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier – 230 g
* jajko L – 2 szt
DODATKOWO:
* jabłka – 6-7 szt
* cynamon – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* cukier – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło ucieramy na masę.

Dodajemy jajka i cukier-dalej ucieramy.

Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, ucieramy na gładko ( jest klejące ), a następnie przekładamy do mrożenia na ok. 30 minut ( zawinięte ).


W tym czasie jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę.

Zasypujemy cukrem, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem – mieszamy.


Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy natłuszczoną i obsypaną bułką tartą foremkę.
Wkładamy przygotowane jabłka.

Resztę ciasta wałkujemy na podsypanym blacie, wycinamy ciasteczka ( u mnie serduszka ).

Układamy na jabłkach, pieczemy 45 minut w 180C góra-dół, bez termoobiegu.
Studzimy i zajadamy!
Smacznego!

Do zrobienia dekoracji użyłam silikonowych foremek
TYCH!


W ofercie znajdziecie też innych kształt
TAKI!
