Najłatwiejszy strudel jabłkowy
Tak wiem. Prawdziwa austriacka Pani Domu nie nazwałaby tego ciasta strudlem, to jednak wersja dla zabieganych. Naprawdę prosta, przy tym niesamowicie (!) dobra i efektowna. Mogłabym się nawet pokusić o stwierdzenie, że to jeden z lepszych „jabłeczników”, jakie w życiu jadłam!
Urok tego ciasta to niezwykle chrupiąca skorupka o lekko karmelowym aromacie i masa jędrnych jabłek w nadzieniu (można je wzbogacić rodzynkami i innymi suszonymi owocami).
Do przygotowania ciasta wykorzystałam gotowe ciasto francuskie (to żaden wstyd!). Przy okazji ważna uwaga, żeby nasz strudel zachował po upieczeniu ładny kształt, musi być wstawiony do piekarnika schłodzony- szczegóły znajdziecie w opisie wykonania ciasta.
Ps. A jeśli macie ochotę na „prawdziwy Apfelstrudel”, zapraszam na blog po sprawdzone przepisy: PRZEPIS I oraz PRZEPIS II.
Składniki:
- jabła - 4 szt (twarde np. gloster)
- cukier brązowy - 4 łyżki (2+2 na wierzch)
- masło - 1 łyżka
- jajko - 1 szt
- sok z cytryny - 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
Jabłka obierz, oczyść i pokrój w ok. 1-2 cm kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier (2 łyżki lub do smaku), owoce i sok z cytryny . Smaż, aż owoce lekko zmiękną (nie mogą się jednak rozpadać). Na tym etapie dodać możesz także cynamon czy rodzynki. Ostudź- to ważne, żeby nadzienie przed pieczeniem było dokładnie ostudzone!
Do zimnego już nadzienia dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.
Na blaszce do pieczenia rozłóż arkusz schłodzonego ciasta francuskiego. Natnij dłuższe brzegi w ok. 2 cm paski, z obu stron do ok. 1/3 szerokości ciasta (jak szeroki grzebień z obu stron), na środku ma pozostać miejsce na ułożenie nadzienie.
Na środku ciasta ułóż schłodzone jabłka. Nacięte brzegi nakładaj naprzemiennie z prawej i lewej strony, aż przykryją całe nadzienie.
Nastaw piekarnik na 200 oC, w tym czasie wstaw ciasto (na 15 minut) do zamrażalnika.
Przed pieczeniem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i obsyp resztą cukru.
Piecz do zarumienienia ok. 15-20 minut, podawaj lekko ciepłe lub na zimno.