Nadziewany kurczak
Nadziewany kurczak
1,5 kg kurczaka
sól
pieprz
przyprawa do kurczaka
Z kurczaka wyjmujemy kości. Nacieramy przyprawami i odstawiamy do lodówki na 4 godziny.
składniki na farsz:
3 wątróbki drobiowe
1 pierś drobiowa
30 dag karkówki wieprzowej
1 pęczek pietruszki
1/2 bułki
2 jajka
pieprz,sól
Mięso zmielić 1 raz przez maszynkę. Natkę pietruszki posiekać drobno. Do zmielonego mięsa wbić 2 jaja, dołożyć namoczoną bułkę, natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Gotowym farszem nadziewać kurczaka. Zszyć grubymi nićmi. Kurczaka wysmarować oliwą. Włożyć do spożywczego rękawa. Piec w piekarniku około 1,5 godziny w temp.200st.