Na turecką nutę- kusbasili pide
Oto moja wariacja na temat klasycznego tureckiego dania. To świetne połączenie mięsa i duszonych warzyw. Do tej „pizzy” możesz dodać ser, mięso mielone, albo tak jak ja- pokrojone w małą kostkę. Danie bardzo sycące, pachnące obłędnie kuminem. Do tego szklanka zimnego napoju ayran i witamy na wakacjach!
Pyszny ayran można już kupić w naszych supermarketach, jednak łatwo go przyrządzić w domu. Wystarczy naturalny jogurt wymieszać z wodą (w proporcji 2:1 lub tak jak Wam smakuje) i przyprawić solą.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Na turecką nutę- kusbasili pide Składniki
- ciasto
- mąka pszenna - 1 i1/2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 i 1/2 szklanki
- daktyle - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 2 łyżeczki
- woda - ok. 1 i 1/2 szklanki- tyle, aby składniki połączyły się na gładkie ciasto
- oliwa - ok. 10 łyżek
- nadzienie
- mielona wołowina - 500 g
- bakłażan - 1 szt
- czerwona papryka - 2 szt
- seler naciowy - 1 łodyga
- słodka suszona papryka w płatkach - 1 łyżeczka
- kumin - 1 łyżeczka
- chili - wg. uznania
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki - do posypania
- oliwa - do smażenia
Ze wszystkich składników wyrób elastyczne ciasto. Pozostaw w misce przykrytej folią spożywczą na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj farsz. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej drobno pokrojoną wołowinę, dorzuć pokrojone w kosteczkę papryki, bakłażana, selera oraz cebulę. Dopraw solą, pieprzem, kuminem i papryką. Duś kilka minut pod przykryciem. Wystudź.
Ciasto po wyrośnięciu podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na grubość ok. 3mm na kształt owalu. Na środek każdego placuszka nałóż 1/4 nadzienia, brzegi ciasta zakładając do środka (pozostawiając odsłoniętą część farszu). Placki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w 200 oC, przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.