Na szybko. Cortecce

Na szybko. Cortecce
Lubię takie proste, szybkie dania. To szczególnie przypadło mi do gustu, bo zawiera moje ulubione składniki. Mogłabym codziennie jeść makaron (myślę, że nie jestem w tym osamotniona), a aromat rozmarynu wręcz uwielbiam.
Dlatego to danie nie tylko szybko powstaje, ale równie błyskawicznie znika z talerza;)

Cortecce z czosnkiem, chili, kaparami i świeżym rozmarynem
- 160g makaronu cortecce*
- łyżka oliwy
- czerwona ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- kapary
- posiekany świeży rozmaryn
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- starty ser

Ugotować makaron w mocno osolonej wodzie.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną w paseczki papryczkę oraz starte ząbki czosnku.
Dodać ugotowany makaron, przyprawy i odpowiednią ilość kaparów, wymieszać.
Gotowe danie posypać startym serem.

Zdjęcie - Na szybko. Cortecce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* Cortecce to liczba mnoga od słowa oznaczającego korę lub skórkę? Nie wiedziałam.
To nawet ciekawe sprawdzać znaczenie nazw makaronu;)

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal

Kategorie przepisów