Na koniec lata...

Na koniec lata...
Polskie lato zawsze kojarzylo mi sie z owocami z ogrodu mamy, soczystymi malinami, kwaskowatymi porzeczkami i rozplywajacymi sie w ustach papierowkami... Dzis mielismy specjalnych gosci na obiedzie i postanowilam zrobic cos co przypomni mi tamte czasy.



Zdjęcie - Na koniec lata... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Malinowo porzeczkowe crumble z orzechami
Skladniki:
na mase owocowa:150 g porzeczek czerwonych150 g malin1 duze jablko1/2 lyzeczki starej skorki z cytryny2 lyzki cukru 1 lyzeczka cukru waniliowegomiod
na kruszonke:4 lyzki maki2 lyzki brazowego cukru2 lyzki posiekanych orzechow50 g masla2 lyzki platkow owsianych
Przygotowanie:Wlaczylam piec na 170 st C. Jablko obralam i pokroilam drobno. Pomieszalam owoce ze skora z cytryny i cukrami. Odstawilam na jakies 20 min zeby owoce puscily sok. Skladniki kruszonki wymieszalam razem, tak zeby powstala kruszonka. Owoce nalozylam do indywidualnych foremek, tak do wysokosci 3/4 formy. Nalozylam na wierzch troche miodu. Wsadzilam formy do pieca na 10 min. Potem wyciagnelam i posypalam po wierzchu kruszonka. Zapiekalam kolejne 15 min az kruszonka zrobila sie zlocista. Wyciagnelam z pieca, odstawialam na 5 min. Podalam z waniliowymi lodami. Bylo pyszne :)

Kategorie przepisów