Na imprezę: wytrawne gofry z cheddarem
Od tej chwili gofry to nie tylko wakacyjny przysmak, te w wytrawnej wersji (podkreślonej intensywnym w smaku cheddarem i szczypiorkiem) doskonale sprawdzą się jako imprezowa przekąska.
Podać je możecie z plastrem usmażonej na chrupko szynki, porcją pikantnego sosu lub jako dodatek do sałatki.
Najlepsze gofry, to te świeżo podgrzane ciepłe i chrupiące!
Proporcje na ok. 7 sztuk.
Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt
- mleko - 3/4 szklanki
- oliwa - 2 łyżki plus do smarowania gofrownicy
- ser - cheddar - 1/2 szklanki, utarty na grubych oczkach
- szczypior - 4 posiekane łyżki
Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą i odstaw na kwadrans.
Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzane, posmarowane olejem płytki gofrownicy. Smaż, aż będą rumiane, ok. 5 minut. Podawaj na ciepło, zaraz po usmażeniu lub ponownym podgrzaniu w gofrownicy.