Mus tortowy z jabłek
Pyszne, lekkie o bardzo delikatnym jabłkowym smaku ciasto na biszkoptowym spodzie. Piankę tworzą uprażone jabłka z ubitą śmietana kremówką, całość wzmocniona dodatkiem żelatyny. Ciasto doskonale wygląda i pięknie się porcjuje.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
60 g cukru
90 g mąki (70 g pszennej i 20 ziemniaczanej)
Składniki na mus:
400 g jabłek
120 g cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30%
25 g żelatynt instant
150 ml soku jabłkowego
1 zielone jabłko
sok z cytryny
1 łyżka masła
Wykonanie:
- jajka ubić z cukrem na puch. Powoli dodawać przesiane mąki i delikatnie - już ręcznie wymieszać. Wyłożyć na okrągłą blaszkę i piec w 170`C 20 minut. Studzić na kratce
- 400-500 g jabłek upiec i przetrzeć przez sito. 20 g żelatynny rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody, ostudzić, dodać do jabłek i wymieszać
- bok tortownicy wyłożyć paskiem folii, posmarować masłem. Wylać na biszkopt mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę
- pokroić zielone jabłko razem ze skórką na 1-milimetrowe plasterki. Rozłożyć na talerzu w jednej warstwie i skropić sokiem z cytryny. Wierzch i boki musu obłożyć plasterkami jabłka
- sok jabłkowy podgrzać. Rozpuścić w nim 5 g żelatyny i ostudzić. Jeszcze płynną galaretka oblać cienką warstwą mus i wstawic do lodówki na 30 minut
SMACZNEGO !